Торт "Розкішний сметанник"
Кількість порцій - 12
Час приготування - 2 г

Торт "Розкішний сметанник"

Задумали порадувати близьких чимось неймовірно смачним і солоденьким? Відмінно - спечіть їм торт "Розкішний сметанник". Торт дійсно відповідає за свою назву. По-перше, зовні він розкішний. Він дуже вигідно і нарядно дивиться, так що він навіть зможе стати головною стравою солодкого столу. Чорно-білі коржі дуже ефектно виглядають і відмінно доповнюються кремово-шоколадним верхом. По-друге, він розкішний внутрішньо, тобто він неймовірно смачний. Такий смак дійсно розкішний. Торт здатний привернути увагу будь-якого кулінарного критика. Звичайно, часу на своє приготування він вимагає чимало. Але повірте, якщо у вас намічається якесь свято або особлива подія в родині, то, звичайно, це того варто.

Інгредієнти

  • Борошно - 350 г.
  • Яйце - 6 шт.
  • Сметана (20%) - 400 г.
  • Цукор дрібнокристалічний - 620 г.
  • Чорнослив - 50 г.
  • Волоський горіх - 50 г.
  • Чорний кунжут або мак - 50 г.
  • Какао порошок - 30 г.
  • Ванільний цукор - 25 г.
  • Розпушувач для тіста - 10 г.
  • Вершковий лікер "Bailes" - 60 г.
  • Вершкове масло - 320 г.
  • Лікер "Amaretto" - 45 г.
  • Розчинна кава (порошок) - 15 г.
  • Сметана (42%) - 250 г.
  • Темний шоколад - 100 г.
  • Молоко - 30 г.

Етапи приготування

  • 01

    Спочатку потрібно чорний кунжут обсмажити на сухій сковорідці до появи запаху (1,5-2 хвилини), а потім розтерти в ступці. Кунжут можна замінити маком. Мак залити окропом на 10 хвилин, відкинути на сито, обсушити та злегка розтерти в ступці.

  • 02

    Потім чорнослив залити окропом на 15 хвилин, відкинути на сито, обсушити та дрібно порізати. А горіхи подрібнити в крупну крихту.

  • 03

    Далі потрібно приготувати тісто. Для цього збити яйця (4 шт.) з цукром (350 г.) та ванільним цукром (10 г.) до пишної та білої піни. Додати сметану (400 г., 20%), збити ще раз. В кілька прийомів, поступово, ввести просіяне борошно з розпушувачем тіста, збиваючи тісто міксером до однорідності.

  • 04

    Розділити тісто на 4 частини (325 г. кожна). В одну частину підмішати порубані горіхи, в другу - кунжут, в третю - просіяний какао-порошок, в четверту - чорнослив. Потім потрібно зайнятися випічкою. Форму змастити тонким шаром вершкового масла, розподілити "кунжутне (макове) тісто". Випікати корж в розігрітій до температури 200°С духовці 16 хвилин. Витягнути з форми корж та охолодити на пергаменті.

  • 05

    При випіканні кожного наступного коржа, форму необхідно змащувати вершковим маслом. Якщо виникнуть проблеми з витягуванням коржу з форми, потрібно провести ножем по бортику форми, а потім зачепити корж лопаткою та стягнути його на пергамент. Шоколадний корж випікати 15 хвилин. Горіховий - 17 хвилин. Корж з чорносливом - 18 хвилин.

  • 06

    Для сметанного крему збити сметану  (250 г., 42%) з дрібнокристалічним цукром (90 г.) та ванільним цукром 95 г.) (крупинки цукру повинні повністю розчинитися). А для масляного крему потрібно розчинити каву у лікері "Amaretto". Збити яйця (2 шт.) з дрібнокристалічним цукром (180 г.) та ванільним цукром (10 г.) добіла та повного розчинення кристалів цукру. Влити каву, збити ще раз. Додати розм'якшене вершкове масло (300 г.) та збити крем до пишності. 1/2 крему відокремити та залишити при кімнатній температурі для декору.

  • 07

    Далі потрібно зібрати торт. Для цього промастити коржі вершковим лікером (типу "Baileys") за допомогою кондитерського пензлика. Викласти шоколадний корж в роз'ємну форму, зверху розподілити 1/2 масляного крему. Після цього викласти горіховий корж та 1/2 сметаннного крему. Далі кунжутний корж та залишки масляного кавового крему. Накрити масляний крем коржем з чорносливом, розподілити залишки сметанного крему. Поставити торт на 1 годину в холодильник.

  • 08

    Потім потрібно прикрасити торт. Для глазурі шоколад порубати на крихту. Розтопити на водяній бані шоколад з молоком. Звільнити торт від форми. Гярячу глазур перелити в целофановий пакет. Відрізати куточок пакету та нанести на поверхню виробу візерунок у вигляді сітки. Наповнити шприц з накінечником зубчатого профілю відкладеним масляним кремом, відсадити вертикальні візерунки по бортам торту. Поставити в холодильник на 2 години.