Існує кілька підказок, які допоможуть приготувати відмінний чізкейк. Наприклад, необхідно щоб усі інгредієнти були однакової температури, а яйця можна використовувати і холодними, бо вони і так приймуть потрібну температуру в процесі приготування. А щоб на чізкейкові не з'явились тріщини при розборі форми, потрібно пройтися по бортику ножем з вузьким лезом. Існує і кілька особливостей в приготуванні цього десерту в залежності від країни, де його готують. В Англії, наприклад, звідки і прийшов в США чізкейк, десерт не випікають, в нього додають желатин і залишають в холодильнику. Це істотно спрощує процес приготування. В Голландії і Бельгії чізкейки посипають тертим шоколадом і товченим печивом. Азіатські варіанти десерту містять чай і навіть тофу. Чізкейк же в Бразилії поливають джемом з гуави.
Вершкове масло розтопити на водяній бані. Печиво подрібнити блендером і змішати з маслом. Духовку розігріти до 170°C. Утрамбувати масу у форму, поставити в духовку і випікати близько 10 хвилин.
Розтопити шоколад, розламаний на шматочки, на водяній бані. Сир збити з цукром. Додати по одному яйцю і продовжувати збивати. Додати сметану, шоколад і знову збити.
Викласти крем на основу, розрівняти, поставити в духовку і випікати близько 60 хвилин. Потім дати близько 30 хвилин охолонути в духовці і коли буде кімнатної температури, поставити на 3 години в холодильник. Прикрасити какао.