Ліниві колдуни
Кількість порцій - 4
Час приготування - 1 г 5 хв

Ліниві колдуни

Взагалі колдуни - це досить таки поширена страва в білоруській кухні. Хоча в польській та литовській кухні також є свої колдуни. Тільки там це зовсім інша страва - дрібні пельмені з майже прозорим тістом (не плутайте). Колдуни трохи нагадують деруни. Тільки картопля начиняють м'ясним фаршем. Відмінна особливість цієї страви в тому, що з картоплі потрібно видалити зайву рідину. Таким чином маса з картоплі стає щільною і зберігає форму. Дуже ніжний смак страві надає заправка із сметани. Хоча зазвичай чаклуни просто смажать або тушкують, все ж після запікання в духовці вони будуть набагато смачнішими.

Інгредієнти

  • Картопля - 8 шт.
  • М'ясо (свинина жирна) - 300 г.
  • Яйце - 2 шт.
  • М'ясо (телятина пісна) - 350 г.
  • Сметана - 215 г.
  • Цибуля ріпчаста - 2 шт.
  • Топлене сало - 40 г.
  • Сіль - за смаком
  • Чорний мелений перець - за смаком

Етапи приготування

  • 01

    Спочатку сивнину та телятину порізати середніми шматками та прокрутити в м'ясорубці. Одну цибулину почистити, подрібнити її та змішати з м'ясом. Приправити перцем та сіллю, ретельно перемішати руками, затягнути плівкою та помістити в холодильник. Картоплю почистити, натерти на середній тертці. Щоб з картоплі стекла зайва рідина, картоплю викласти на сито, сито з картоплею поставити в миску на 10-15 хвилин.

  • 02

    Почистити від лушпиння та дрібно натерти другу цибулину, викласти в миску. Додати натерту картоплю та 1 столову ложку сметани, перемішати. Злегка збити яйця. Додати яйце в картопляну масу, поперчити, посолити, перемішати. Тепер змішати мясний фарш з картопляною масою.

  • 03

    Мокрими руками зліпити з отриманої маси невеликі котлетки. Обсмажити їх у розігрітому салі на сковорідці на сильному вогні до рум'яної скоринки з обох сторін. Духовку розігріти до температури 180°С. Потім приготувати сметанну заправку: змішати сметану з водою (120 г.), приправити сіллю. Залити ліниві колдуни сметанною заправкою та поставити на 15-20 хвилин в духовку. Подавати страву гарячою.