Гратен - це спосіб запікання по-французьки під апетитною сирної хрусткою скоринкою. Одна з дієтичних версій гратена - це запіканка з кабачків. Молоді соковиті кабачки, запечені з сиром і помідорами, напевно сподобаються всім шанувальникам овочевих страв. Краще якщо це будуть невеликі кабачки, які не потрібно очищати від насіння. Найважливіше в приготуванні гратена - правильно підібрати температурний режим. Для тих, хто віддає перевагу м'ясним стравам, гратен стане відмінним доповненням до м'яса і апетитною закускою до обіду або вечері. Смачне, ніжне і легке блюдо.
Кабачки нарізати товщиною 0,5 см. Викласти на змащене маслом деко і запікати в розігрітій до 170°C духовці 10 хвилин.
Половину кабачків викласти у змащену вершковим маслом форму для запікання. Посолити, поперчити. Зверху - шар нарізаних помідорів.
Для соусу вершкове масло 60 г. розтопити, всипати борошно, гарненько перемішати, щоб не було грудочок. Тонкою цівкою влити молоко, додати сіль, перець і мускатний горіх. Помішуючи, варити на невеликому вогні до загустіння.
Сир натерти. Залити шар кабачків і помідорів соусом, посипати половиною тертого сиру.
Викласти другу половину кабачків. Посолити, поперчити. І зверху посипати сиром. Випікати в розігрітій духовці 15 хвилин.