Гратен із тунця
Кількість порцій - 6
Час приготування - 1 г

Гратен із тунця

Спосіб приготування гратен - це запечене в духовці до утворення апетитною скоринки солодке або несолодке блюдо. При приготуванні гратена важливо правильно підібрати температурний режим. Головне не перепалити корочку і при цьому досить пропекти серцевину страви. Для цього блюдо спочатку тримають в духовці при помірній температурі, а потім збільшують жар. Для даного рецепту тунець краще брати у власному соку, великими шматками у вигляді філе. А ось мідії з пошкодженими раковинами або ті, які не закриваються щільно, якщо по ним вдарити, використовувати не можна - вони не свіжі. В цілому страва виходить дуже смачною і ніжною.

Інгредієнти

  • Мідії - 1 кг.
  • Вино біле сухе - 5 ст. л.
  • Масло вершкове - 50 г.
  • Борошно пшеничне - 3 ст. л.
  • Олія кукурудзяна - 2 ст. л.
  • Молоко - 500 мл.
  • Тунець консервований у власному соку - 500 г.
  • Петрушка - 1 ст. л.
  • Цибуля зелена - 2 стебла
  • Лимони - 1 шт.
  • Сухарі панірувальні - 3 ст. л.
  • Яйце куряче - 2 шт.
  • Сіль - за смаком

Етапи приготування

  • 01

    Розкрити ножем мідії, видалити водорості, добре промити мідії під водою. Покласти мідії в каструлю, залити вином, влити 5 ст. л. води, посолити. Поставити на вогонь каструлю, накрити зверху кришкою. Варити на невеликому вогні, протягом 4-5 хвилин, поки мідії не розкриються. Перекласти мідії в миску, бульйон залишити. Процідити бульйон в миску. Видалити мідії з раковин, покласти в проціджений бульйон.

  • 02

    Духовку розігріти до 200ºС. Каструлю поставити на вогонь, влити кукурудзяне масло, додати половину вершкового масла, всипати борошно, готувати, постійно помішуючи, 2 хвилини. Обережно влити молоко, варити протягом 10 хвилин до загустіння. Додати в каструлю тунець, петрушку і 2 пера цибулі. Додати в каструлю мідії, влити 175 мл. бульйону. Влити лимонний сік і посолити за смаком.

  • 03

    У мисці збити яєчні білки. Окремо збити жовтки. Вилити жовтки в каструлю, перед цим змішавши трохи рідини з жовтками в мисці. Прибрати з вогню, додати білки. Розлити суміш по формочках, посипати зверху сухарями, викласти зверху вершкове масло, яке залишилося. Поставити в духовку на 5-10 хвилин, подавати відразу ж, у формочках.