Грузинський соус ткемалі
Кількість порцій - 1
Час приготування - 35 хв

Грузинський соус ткемалі

Ті, хто вивчає кулінарне мистецтво, знають, що всіляких соусів існує величезна кількість, тому обмежувати себе банальними (і якщо вже бути відвертими, то і досить шкідливими) кетчупом і майонезом просто гріх. Є варіанти куди більш вишукані, як, наприклад, дивовижний, пряний, з тонким, м'яким, ні з чим не порівнюваним смаком соус ткемалі. Якщо не полінуватися і в сезон слив і аличі приготувати одну-дві баночки цього грузинського винаходу, матимете чудовий соус до м'ясних страв.

Інгредієнти

  • Сливи або алича - 1 кг
  • Кинза - 1 пучок
  • Часник - 5 зубчиків
  • Перець чилі - 1 шт.
  • Сіль - 1,5 ч.л.
  • Цукор - 2 ст.л.

Етапи приготування

  • 01

    Сливи або аличу (залежно від того, які з цих фруктів використовуються, соус може змінювати забарвлення) викласти в каструлю і залити водою так, щоб вона злегка покривала їх.

  • 02

    Довести воду до кипіння і варити, зрідка помішуючи, приблизно 10 хвилин.

  • 03

    Коли від плодів тільки почне відставати шкірка (розварюватися вони не повинні!) Відкинути їх на друшляк і злити рідину.

  • 04

    Протерти сливи через друшляк так, щоб кісточки і шкірка відокремилися. Видалити їх, а м'якоть перекласти в каструльку.

  • 05

    Кінзу добре подрібнити. Часник пропустити через часниковий прес. Перчик чилі дуже дрібно нарізати.

  • 06

    Фруктову м'якоть поставити на середній вогонь, додати цукор і сіль, перемішати і довести до кипіння.

  • 07

    Додати зелень, часник і перець чилі, прокип'ятити ще 2 хвилини і соус готовий.

  • 08

    Якщо перелити ткемалі в скляну стерилізовану банку і законсервувати, його не обов'язково зберігати в холодильнику.