Як і самі іспанці, страви у них " гарячі " і з різними приправами. Соус ромеско не виняток. Каталонці називають його румеску, і вперше приготували вони його дуже давно. З цього можна судити, що соус дуже смачний, раз його готують вже так давно і не тільки на території Іспанії, але і в багатьох країнах. Ось він дійшов і до нас. Так як придуманий він був рибалками, то і їдять його найчастіше з морепродуктами. Але це справа смаку. Гостренький соус підходить і для м'яса теж. Якщо ви хочете якось змінити рецепт, то в ньому легко можна замінити мигдаль на звичайні горіхи, а замість свіжого перцю можна використовувати сушений. У будь-якому випадку соус буде до речі на вашому столі.
Розігріти гриль. Викласти в нього червоний перець і, перевертаючи, смажити приблизно 10 хвилин, поки шкірка не почне підгорати. Перекласти перець в пластиковий пакет і залишити на 10-15 хвилин. Зняти шкірку і очистити від насіння. Порізати на невеликі шматочки.
Добре розігріти сковорідку і підсмажити пластівці мигдалю до золотистого кольору.
У блендер покласти нарізаний перець, мигдаль, оливкову олію, оцет, воду, подрібнений часник, сіль, перець і дуже дрібно нарізаний чилі. Подрібнити до однорідної маси.