Калакукко - традиційна фінська страва. Пиріг начинений фаршем із риби улюблений рецепт фінів, а тепер і наш. У перекладі "калу" означає "риба", а "кукко" - перекладається як "пиріг". Про суть пирога: в оригіналі рецепту замість сала використовується бекон, а в новій інтерпретації, вже на нашу манеру, ми обрали сало - вийде не менш смачно. Інтерес до фінської кухні, виявляється, досить високий. У рецептах цієї кухні переважає в основному риба і м'ясо. Рибний пиріг, як ви встигли помітити, незвичайний як за зовнішнім виглядом, так і за смаком. У стародавні часи його брали з собою, коли йшли далеко від дому. Виходить оригінально - і хліб, і рибна закуска. Дійсно, кожна фінська страва зберігає аромат і присмак моря.
Просіяти борошно (пшеничне і житнє по 200 г. кожного). Посолити. Влити склянку води кип'яченої (кімнатної температури). Змішати. Додати вершкове масло злегка розм'якшене. Вимісити тісто.
Загорнути тісто в харчову плівку. Відправити до холодильника на півгодини. Перейти до інших інгредієнтів.
Сало нарізати невеликими кубиками. Перекласти в тарілку. Очищену цибулю крупно порізати. Обсмажити спочатку в сковороді сало (8 хвилин), потім цибулю (ще 6 хвилин). Постійно помішувати.
Філе риби нарізати на шматки. Подрібнити в м'ясорубці з салом і цибулею. Додати в отриманий рибний фарш вершки, перець і сіль. Перемішати все.
Дістати тісто з холодильника. Розділити на дві половини. Одну розкачати в пласт (1 см.). Вирізати коло. Другу половину розкачати у більше за розміром коло і відкласти ненадовго.
Деко застелити пергаментом. Викласти на нього перше коло з тіста. Викласти усю начинку посередині. Другим колом накрити її і скріпити краї.
Зробити оригінальні прикраси: вирізати із залишків тіста листочки, зірочки, квіточки і прикрасити фінський пиріг. Поверхню покрити збитим яйцем.
Розігріти духовку до 250ºС. Поставити деко з пирогом. Запікати 15 хвилин. Потім зменшити температуру до 140ºС. Випікати 2 години.