Калитки - національне блюдо Карелії, дуже популярне на північному заході Росії і в скандинавських країнах, особливо у Фінляндії. Це невеликі відкриті пиріжки із житнього борошна з різними начинками. В основному їх прийнято робити з картоплею, але нерідко пиріжки начиняють ячневою і перловою крупою, рисом або ягодами. Перед випіканням калитки зазвичай змащують кисляком або сметаною. Вживають їх згідно з певним карельським ритуалом. У центр столу ставиться глибокий посуд, в який наливається молоко і додається вершкове масло, куди потім кладуть всі приготовані пиріжки.
Сметану із молоком змішати в мисці. Просіяти в окрему миску борошно, додати за смаком сіль, поступово додавати суміш сметани і молока. Замісити тісто. Загорнути в харчову плівку, дати настоятися 20-30 хвилин.
З тіста зробити ковбаску, нарізати її на шматочки, кожен розкачати в тонкий кружечок, товщиною 1-1,5 мм.
Відварити картоплю, остудити, зробити пюре, змішати з вершковим маслом, додати трохи солі, за смаком.
Викласти в центр кожного кружечка начинку з картоплі (начинка може бути будь-яка), з двох сторін підвернути краї до центру, защипнути краї з відступом в 1 см.
Розігріти духовку до 200°C. Змастити деко олією, викласти калитки на деко, випікати протягом 20 хвилин.
Вживати калитки необхідно змочивши в гарячому молоці, або змастивши вершковим маслом змішаним з подрібненим яйцем.