Калитки (карельські пиріжки) з начинкою
Кількість порцій - 4
Час приготування - 1 г

Калитки (карельські пиріжки) з начинкою

Калитки - національне блюдо Карелії, дуже популярне на північному заході Росії і в скандинавських країнах, особливо у Фінляндії. Це невеликі відкриті пиріжки із житнього борошна з різними начинками. В основному їх прийнято робити з картоплею, але нерідко пиріжки начиняють ячневою і перловою крупою, рисом або ягодами. Перед випіканням калитки зазвичай змащують кисляком або сметаною. Вживають їх згідно з певним карельським ритуалом. У центр столу ставиться глибокий посуд, в який наливається молоко і додається вершкове масло, куди потім кладуть всі приготовані пиріжки.

Інгредієнти

  • Борошно житнє - 2 ст.
  • Сметана - 150 мл.
  • Молоко - 150 мл.
  • Сіль - за смаком
  • Картопля - 200 г.
  • Масло вершкове - за смаком

Етапи приготування

  • 01

    Сметану із молоком змішати в мисці. Просіяти в окрему миску борошно, додати за смаком сіль, поступово додавати суміш сметани і молока. Замісити тісто. Загорнути в харчову плівку, дати настоятися 20-30 хвилин.

  • 02

    З тіста зробити ковбаску, нарізати її на шматочки, кожен розкачати в тонкий кружечок, товщиною 1-1,5 мм.

  • 03

    Відварити картоплю, остудити, зробити пюре, змішати з вершковим маслом, додати трохи солі, за смаком.

  • 04

    Викласти в центр кожного кружечка начинку з картоплі (начинка може бути будь-яка), з двох сторін підвернути краї до центру, защипнути краї з відступом в 1 см.

  • 05

    Розігріти духовку до 200°C. Змастити деко олією, викласти калитки на деко, випікати протягом 20 хвилин.

  • 06

    Вживати калитки необхідно змочивши в гарячому молоці, або змастивши вершковим маслом змішаним з подрібненим яйцем.