Капоната - це традиційна сицилійська (італійська) закуска з овочів. Головні її складові - баклажани, оливки, селера і каперси. При її приготуванні баклажани треба рясно посипати сіллю - для зменшення гіркоти. При використанні дрібних оливок, різати їх не потрібно, або деякі тільки навпіл. Капонату можна вживати як в гарячому, так і в холодному вигляді. Остиглу можна вживати як холодну закуску - перетерти в пасту до однорідного стану і намазувати на хліб. Капоната придбає зовсім інший смак, якщо замінити всього один продукт - зелені оливки на грецькі фіолетові маслини.
Баклажани промити, очистити від шкірки, нарізати на кубики, покласти в миску, засипати сіллю. Через 15 хвилин промити під холодною водою, просушити, обсмажити на сковороді 4 хвилини. Після, перекласти в миску.
Каперси, цибулю, оливки та селеру нарізати, додати в сковороду до баклажанів.
Зробити надріз на помідорах, залити на 2 хвилини окропом, після, зняти шкірку. М'якоть помідорів подрібнити, обсмажити з цукром на окремій сковороді протягом 4 хвилин. Влити до помідорів оцет, додати сіль і перець за смаком, тушкувати без кришки протягом 7-8 хвилин на сильному вогні.
Заправити баклажани томатним соусом з другої сковороди, додати подрібнену петрушку. Остудити суміш, після, поставити в холодильник.