Перший часник з'явився більше чотирьох тисяч років тому, а вирощувати його почали в Середній Азії. У кулінарії він використовується як ароматна і злегка гіркувата приправа, особливо популярний в російській, турецькій, арабській кухнях. Картопля ж до Європи привезена лише в XVI столітті, а вже сьогодні цей коренеплід – номер один на столах українців. Навіщо весь цей екскурс в історію? – запитаєте Ви. Все просто: Вашій увазі дивовижна страва, в якій вищевказані продукти – як раз таки головні компоненти. Від одного лише її виду слинки потечуть. Ця страва старовинна, проста, але в той же час смачна, ситна і дуже апетитна – картопля по-селянськи із хрусткою скоринкою, запечена в духовці і заправлена часниковим соусом.
Спершу картоплю помити. Нарізати на 4 частини. Висипати в миску. Додати солі за смаком, перець і олії.
Перемішати. Змастити деко. Викласти на нього картоплю. Розігріти духовку до 200 градусів. Запікати 30-35 хвилин (перевернути 3 рази).
Якщо бракує солі, досолити після готовності. Подавати з часниковим соусом. Соус готувати так: нарізати дрібно гілочки кропу, часник нашаткувати, додати сіль 1/2 ч. л., все перемішати. Поперчити за смаком. Розбавити соняшниковою олією 4 ст. л., стільки ж кип'яченої води. Збити вилкою. Дати постояти 20 хвилин.