Здавна ще наші пра-прабабусі готували в ніч на Святий вечір дванадцять страв. Перед Різдвом був суворий піст, а в ніч Різдва Христового можна було розговітися. Тоді-то й ставили на стіл багато різних не пісних страв. Але головним завжди була кутя. Її довго і ретельно готували. І починали це робити ще за кілька днів. Щоб добре розтерти мак в макогоні, зварити зерна пшениці. Але страва було того варта, адже це головна страва в таке велике свято. Добре, що в наший час є безліч пристосувань, які спрощують і прискорюють роботу, і ми можемо приготувати кутю набагато швидше. Але смак її залишається таким же незвичайним.
Цілі зерна лущеної пшениці залити холодною водою, додати сіль, варити до розм'якшення і відкинути на друшляк.
Мед розвести водою, і залити пшеницю, поставити на слабкий вогонь, довести до кипіння і охолодити.
У готову пшеничну кутю додати перетертий в кавомолці мак і подрібнені горіхи.