Цей легкий і швидкий гратен призначений для любителів всього цибулевого, оскільки саме цибуля є головним інгредієнтом цієї страви. Цибулевий гратен - це вітаміни взимку і легка вечеря в будь-яку пору року. Взагалі гратен - це загальна назва для французьких страв, які готуються в жароміцній формі. Це можуть бути м'ясо, риба, сирі або попередньо обсмажені овочі. Також французькими кухарями готуються солодкі гратени-десертні запіканки. Незалежно від того, що лежить в основі блюда, зверху воно обов'язково повинне заливатися збитими яєчними білками або жовтками з вершками і запікатися до появи золотистої скоринки.
Кожну цибулину розрізати уздовж навпіл, нарізати дрібними півкільцями.
Розігріти сковороду, додати вершкове масло, розтопити, покласти гвоздику і кмин, викласти нарізану цибулю, посолити.
Накрити сковороду кришкою, зменшити вогонь, тушкувати протягом 10 хвилин. Цибуля повинна стати м'якою, після чого посолити і поперчити.
Викласти у форму для випікання цибулю, рівномірно розподілити по всьому дну форми.
Розігріти духовку на 220°C. У мисці збити яєчні жовтки з вершками, додати до суміші тертий сир, перемішати, після чого вилити суміш на цибулю в формі. Поставити під гриль на 1-2 хвилини, поки не з'явиться скориночка. Подавати відразу ж.