(044) 392-8552
Маклуба - баклажанна запіканка
Кількість порцій - 4
Час приготування - 1 г 20 хв

Маклуба - баклажанна запіканка

Маклуба - традиційна страва арабської кухні, яку можна назвати арабським пловом. Запропонований рецепт - один із варіантів приготування маклуби. Це не плов, а маклуба - баклажанна запіканка. Особливість цього рецепту в тому, що на останньому етапі приготування маклуба запікається в духовці. Слово "маклуба" позначає "перевернутий". Наше блюдо - "перевертиш": рис, який спочатку викладався зверху на овочі (помідори і баклажани) і попередньо обсмажений фарш із яловичини, після нескладної маніпуляції "перевертання" опиняється знизу. Просочений ароматом м'яса і овочів, він виходить дуже смачним, а після нетривалого запікання на ньому утворюється смачна скоринка.

Інгредієнти

  • Баклажани - 4 шт.
  • Рис довгозернистий - 200 г.
  • Перець запашний - 1 шт.
  • Чебрець - 1 ч. л.
  • Часник - 2 зубчики
  • Яловичина - 500 г.
  • Кориця - 1 щіпка
  • Цибуля - 2 шт.
  • Помідори - 3 шт.
  • Яловичий бульйон - 400 г.
  • Сіль - за смаком
  • Перець чорний мелений - за смаком
  • Петрушка - за смаком
  • Оливкова олія - за смаком

Етапи приготування

  • 01

    Нарізати баклажани уздовж товщиною 6 мм., посипати сіллю і залишити на 30 хвилин. Розділити баклажани, м'ясо і цибулю на 3 частини.

  • 02

    Рис замочити в холодній воді на 1 годину. Мелене м'ясо змішати з сіллю, часником, чебрецем і меленим запашним перцем.

  • 03

    Промити баклажани під струменем води й обсушити за допомогою паперового рушника. Розігріти на середньому вогні соняшникову олію й обсмажити баклажани з двох боків до золотистого кольору.

  • 04

    У тій же сковороді обсмажити м'ясо, поки воно не втратить червоний колір, перекласти в миску, додати перець, корицю і сіль. Цибулю обсмажити до м'якості.

  • 05

    Змастити велику сковороду з високими бортиками оливковою олією. Викласти на дно шар помідорів, розрізаних на колечка. На помідори викласти шар баклажанів, потім м'ясо і цибулю. Повторити цей процес ще 2 рази.

  • 06

    Злити воду з рису і викласти його рівним шаром на овочі з м'ясом.

  • 07

    Залити половиною бульйону, накрити кришкою і на маленькому вогні варити 20 хвилин. Тепер додати залишки бульйону і варити ще 30 хвилин.

  • 08

    Зняти кришку зі сковороди, накрити її великим жароміцним блюдом і акуратно перевернути сковороду. Рис опиниться знизу.

  • 09

    Поставити блюдо в розігріту до 170°C духовку на 15 хвилин. Посипати свіжою петрушкою.

Товар додано до кошику