Маклуба - традиційна страва арабської кухні, яку можна назвати арабським пловом. Запропонований рецепт - один із варіантів приготування маклуби. Це не плов, а маклуба - баклажанна запіканка. Особливість цього рецепту в тому, що на останньому етапі приготування маклуба запікається в духовці. Слово "маклуба" позначає "перевернутий". Наше блюдо - "перевертиш": рис, який спочатку викладався зверху на овочі (помідори і баклажани) і попередньо обсмажений фарш із яловичини, після нескладної маніпуляції "перевертання" опиняється знизу. Просочений ароматом м'яса і овочів, він виходить дуже смачним, а після нетривалого запікання на ньому утворюється смачна скоринка.
Нарізати баклажани уздовж товщиною 6 мм., посипати сіллю і залишити на 30 хвилин. Розділити баклажани, м'ясо і цибулю на 3 частини.
Рис замочити в холодній воді на 1 годину. Мелене м'ясо змішати з сіллю, часником, чебрецем і меленим запашним перцем.
Промити баклажани під струменем води й обсушити за допомогою паперового рушника. Розігріти на середньому вогні соняшникову олію й обсмажити баклажани з двох боків до золотистого кольору.
У тій же сковороді обсмажити м'ясо, поки воно не втратить червоний колір, перекласти в миску, додати перець, корицю і сіль. Цибулю обсмажити до м'якості.
Змастити велику сковороду з високими бортиками оливковою олією. Викласти на дно шар помідорів, розрізаних на колечка. На помідори викласти шар баклажанів, потім м'ясо і цибулю. Повторити цей процес ще 2 рази.
Злити воду з рису і викласти його рівним шаром на овочі з м'ясом.
Залити половиною бульйону, накрити кришкою і на маленькому вогні варити 20 хвилин. Тепер додати залишки бульйону і варити ще 30 хвилин.
Зняти кришку зі сковороди, накрити її великим жароміцним блюдом і акуратно перевернути сковороду. Рис опиниться знизу.
Поставити блюдо в розігріту до 170°C духовку на 15 хвилин. Посипати свіжою петрушкою.