Сербська кухня на 80% складається з м'ясних страв, найчастіше в їх приготуванні використовують свинину, рідше - яловичину і баранину. Мучкаліца є справжньою кулінарною візитівкою Сербії. Готується вона зі свинини, бажано з шийки, на Балканах м'ясо обов'язково смажать на вугіллі, але можна приготувати його і в домашніх умовах. Блюдо виходить гострим і гарячим, чим довше тушкувати овочі і м'ясо, тим ніжніше вони будуть. Перед подачею на стіл мучкаліцу прикрашають листком петрушки і посипають зверху рубаною зеленою цибулею.
М'ясо нарізати невеликими шматками, посолити і поперчити, додати паприку.
Цибулю нарізати тонкими півкільцями, посолити, тушкувати в маслі під кришкою з цукром до м'якості.
Перець очистити від насіння і перетинок, нарізати невеликими шматками, додати до цибулі, потушкувати під кришкою.
Додати очищені від насіння і шкіри нарізані помідори і часник. Тушкувати до легкого загустіння.
Додати м'ясо, тушкувати 30 хвилин на слабкому вогні. Додати перець чилі та петрушку.