Вівсяний хліб
Кількість порцій - 1
Час приготування - 4 г 30 хв

Вівсяний хліб

Дріжджове тісто - це одне із найдревніших видів тіста. Дріжджі - це грибки, які розмножуються і забезпечують підіймання тіста. Для того, щоб цей процес почався, дріжджовим грибкам необхідна "підкормка" - борошно, трохи рідини і час. Дуже багато господинь бояться замішувати дріжджове тісто, посилаючись на те, що воно далеко не завжди піднімається і не виходить таким, як треба. Ми запевняємо вас, що за нашим рецептом у вас вийде найчудовіший вівсяний хліб. До того ж, вівсяний хліб набагато кращий пшеничного. Це пов'язано з тим, що останній більш калорійний. А якщо ви стежите за своєб вагою, то зайві калорії вам ні до чого.

Інгредієнти

  • Борошно пшеничне грубого помолу - 330 г.
  • Вівсяні пластівці - 55 г.
  • Молоко - 3 ст. л.
  • Олія соняшникова нерафінована - 3 ст. л.
  • Дріжджі сухі - 0,5 ч. л.
  • Вода - 190 мл.
  • Мед - 25 г.
  • Сіль - 7 г.

Етапи приготування

  • 01

    У 100 мл. від загальної кількості теплої води замочити пластівці на 10 хвилин.

  • 02

    У глибоку миску всипати борошно, дріжджі, сіль і ретельно перемішати. У центрі миски зробити ямку, вилити в неї молоко і мед, перемішати ложкою до розчинення меду в молоці. Додати в миску пластівці і соняшникову олію.

  • 03

    Поступово влити в миску воду, що залишилася, невеликими порціями, замішуючи тісто. Готове тісто замісити на твердій поверхні, трохи покритій борошном.

  • 04

    Глибоку миску змастити соняшниковою олією і покласти в неї тісто. Накрити миску з тістом плівкою, залишити на 1,5 години до збільшення об'єму в 2-3 рази.

  • 05

    Тісто знову замішувати протягом 5 хвилин, після залишити ще на 1,5 години.

  • 06

    Готове тісто покласти на робочу поверхню, обережно розтягнути краї в сторони, формую квадрат. Тісто не м'яти і не притискати, для збереження бульбашок повітря в ньому.

  • 07

    Краї тіста загорнути до центру і трохи притиснути. Обережно скрутити в рулет, защипуючи краї. Перевернути донизу швом, трохи ще раз прокатати.

  • 08

    Викласти тісто на пергамент, присипаний борошном, накрити, залишити на 30-40 хвилин.

  • 09

    Злегка змочити водою тісто, зробити надрізи, посипати вівсяними пластівцями.

  • 10

    Випікати при температурі 200°C перші 10 хвилин з парою (поставити під деко ємність з гарячою водою). Після, воду прибрати, залишити духовку відкритою на 2 хвилини, продовжити випікати хліб ще 20 хвилин до рівномірного коричневого кольору.

  • 11

    Залишити хліб на 1-1,5 години охолонути, після цього можна розрізати.