Пахлава "Фісташкова"
Кількість порцій - 4
Час приготування - 1 г 5 хв

Пахлава "Фісташкова"

Важко не погодитися з тим, що візитна картка кухні Близького Сходу - це солодка пахлава. Практично в будь-якій країні цього регіону можна побачити кондитерські крамниці, що торгують казковим ласощами. Батьківщиною пахлави вважають Туреччину, але за час проникнення її в кухні країн-сусідів, з'явилося безліч різних рецептів, хоча основа - листкове тісто, горішки, мед, цукровий сироп - залишається незмінною. Відома пахлава бакинська, вірменська, кримська, люблять і готують її в Греції, Болгарії та багатьох інших країнах. Звичайно, ми з вами перебуваємо не на Сході, але проникнути в таємниці приготування пахлави можемо просто зараз! Ділимося рецептом.

Інгредієнти

  • Борошно - 300 г
  • Яйця - 2 шт.
  • Рослинна олія - 1 ст.л.
  • Сода - дрібка
  • Сіль - дрібка
  • Волоські горіхи - 200 г
  • Фундук - 150 г
  • Фісташки (несолені) - 100 г
  • Вершкове масло - 120 г
  • Кориця мелена - 1 ч.л.
  • Мед - 6 ст.л.
  • Цукор - 100 г
  • Лимон - 0,5 шт.

Етапи приготування

  • 01

    Для тіста просійте борошно гіркою і всередині зробіть ямку. Влийте в неї 60 мл води, рослинну олі., вбийте яйця, додайте соду і сіль.

  • 02

    Вимісіть тісто до однорідності - воно повинно буде м'яким і пружним, скачайте в кулю, накрийте рушником і залиште в теплому місці на 30 хвилин. Потім обімніть і залиште ще на 20 хвилин. Цю процедуру повторіть ще 2 рази.

  • 03

    Всі горіхи подрібніть (частину можна залишити цілими для оздоблення).

  • 04

    У сотейнику розігрійте вершкове масло (100 г), потім всипте горіхи, корицю і влийте мед (4 ст.л.). Все добре перемішайте.

  • 05

    Духовку розігрійте до 180°C.Тесто розділіть на 12 частин. Кожну частину дуже тонко розкачати - до майже прозорого состоянія. Форму для торта (можна використовувати як круглу, так і квадратну) змастіть вершковим маслом. Решту вершкового масла розтопіть. Викладіть у форму перший лист тіста, дуже добре змастіть його вершковим маслом і викладіть на нього другий лист.

  • 06

    Зверху викладіть 3-4 ст.л. горіхової начинки і рівномірно розподіліть. Накрийте наступним листом і знову викладіть горіхову начинку. Повторюйте цю процедуру, поки не залишиться два останніх листа

  • 07

    Для останнього шару викладіть один лист тіста, змастіть його маслом і викладіть зверху останній лист. Змастіть останній шар вершковим маслом і наріжте пахлаву ромбиками (їхній розмір залежить тільки від вашого смаку).

  • 08

    Випікайте пахлаву в розігрітій духовці приблизно 40-45 хвилин. Періодично діставайте її і змащуйте верх вершковим маслом, щоб він не пересихав.

  • 09

    Тим часом приготуйте сироп. З половини лимона вичавити сік (близько 30 мл) і натріть цедру. З'єднайте цукор, 2 ст.л. меду, лимонну цедру і сік, залийте 130 мл води. Всі проваріть на повільному вогні близько 10 хвилин, до повного розчинення цукру і отримання однорідної маси.

  • 10

    За 10 хвилин до готовності пахлави дістаньте її з духовки і вилийте у форму 1/3 частину сиропу. Після чого, коли пахлава буде повністю готова, вилийте у форму весь залишився сироп і дайте пахлаві охолонути. Прикрасьте за смаком половинками горіха або тертими горіхами (зелені мелені фісташки будуть виглядати особливо ефектно).