Напевно, найчастіше пироги готують з яблуками або чорницями. Чорниці особливо добре поєднуються з молочною ноткою, з сиром або сметаною. Літнім, можливо також і зимовими, вечорами так приємно зібрати за таким пирогом всю родину. Впевнені, що вашим домочадцям теж сподобається його розсипчасте тонке тісто, сметанна начинка, яка за консистенцією нагадує найлегший кремовий пудинг і приємна легка кислинка чорниці. До речі, якщо в цьому сезоні вам більше "пощастило" з іншими ягодами або фруктами, можете використовувати їх без докорів сумління. Це теж буде смачно!
Добре охолоджене масло нарізати кубиками.
У миску просіяти борошно, додати сіль, цукор (5 ст.л.) і нарізане вершкове масло.
Подрібнити ці інгредієнти ножем або за допомогою подрібнювача до стану дрібної крихти.
Одне яйце розділити на білок і жовток (білок не знадобиться). Жовток злегка збити і влити до борошняної крихти.
Додати 1 ст.л. сметани, перемішати.
Вимісити тісто руками до однорідного стану. Сформувати кулю, накрити харчовою плівкою і покласти в холодильник на 1 годину.
Духовку разігріти до 200°С.
Охолоджене тісто розподілити по дну форми, сформувати бортики, проткнути виделкою в декількох місцях. (Пісочне тісто такого роду може здуватися при випічці, щоб цього уникнути, можна застосувати додаткову кулінарну хитрість. На пісочну основу постеліть пергаментовий папір і зверху насипте звичайну квасолю, так щоб добре придавити папір. Коли основа буде готова, просто прибрати квасолю.
Форму з тістом поставити в розігріту духовку і випікати приблизно 10-12 хвилин до легкого золотистого кольору.
Тим часом чорницю перебрати, промити і добре просушити. Якщо використовуються заморожені ягоди, розморозити їх і дати стекти рідині.
Половину ягід перемішати із 3 ст.л. цукру.
Дістати готову основу пирога з духовки (духовку не вимикати, щоб не знизилась температура) і викласти на нього чорницю з цукром. Зверху покласти чорницю, що залишилася і посипати ще 1 ст.л. цукру.
Для заливки з'єднати яйця, що залишилися, сметану, цукор, ванільний цукор, додати крохмаль і збити до однорідності.
Цією масою залити чорницю.
Продовжити запікати пиріг при 200°С ще близько 15-20 хвилин. Трохи остудити готовий пиріг, щоб начинка добре застигла і подавати.