Пісочний пиріг з чорницями
Кількість порцій - 8
Час приготування - 1 г 10 хв

Пісочний пиріг з чорницями

Напевно, найчастіше пироги готують з яблуками або чорницями. Чорниці особливо добре поєднуються з молочною ноткою, з сиром або сметаною. Літнім, можливо також і зимовими, вечорами так приємно зібрати за таким пирогом всю родину. Впевнені, що вашим домочадцям теж сподобається його розсипчасте тонке тісто, сметанна начинка, яка за консистенцією нагадує найлегший кремовий пудинг і приємна легка кислинка чорниці. До речі, якщо в цьому сезоні вам більше "пощастило" з іншими ягодами або фруктами, можете використовувати їх без докорів сумління. Це теж буде смачно!

Інгредієнти

  • Пшеничне борошно - 260 г
  • Вершкове масло - 120 г
  • Чорниця - 1,5 склянки
  • Яйця - 4 шт.
  • Сметана - 200 г
  • Цукор - 10 ст.л.
  • Ванільний цукор
  • Картопляний крохмаль - 2 ст. л.
  • Сіль - дрібка

Етапи приготування

  • 01

    Добре охолоджене масло нарізати кубиками.

  • 02

    У миску просіяти борошно, додати сіль, цукор (5 ст.л.) і нарізане вершкове масло.

  • 03

    Подрібнити ці інгредієнти ножем або за допомогою подрібнювача до стану дрібної крихти.

  • 04

    Одне яйце розділити на білок і жовток (білок не знадобиться). Жовток злегка збити і влити до борошняної крихти.

  • 05

    Додати 1 ст.л. сметани, перемішати.

  • 06

    Вимісити тісто руками до однорідного стану. Сформувати кулю, накрити харчовою плівкою і покласти в холодильник на 1 годину.

  • 07

    Духовку разігріти до 200°С.

  • 08

    Охолоджене тісто розподілити по дну форми, сформувати бортики, проткнути виделкою в декількох місцях. (Пісочне тісто такого роду може здуватися при випічці, щоб цього уникнути, можна застосувати додаткову кулінарну хитрість. На пісочну основу постеліть пергаментовий папір і зверху насипте звичайну квасолю, так щоб добре придавити папір. Коли основа буде готова, просто прибрати квасолю.

  • 09

    Форму з тістом поставити в розігріту духовку і випікати приблизно 10-12 хвилин до легкого золотистого кольору.

  • 10

    Тим часом чорницю перебрати, промити і добре просушити. Якщо використовуються заморожені ягоди, розморозити їх і дати стекти рідині.

  • 11

    Половину ягід перемішати із 3 ст.л. цукру.

  • 12

    Дістати готову основу пирога з духовки (духовку не вимикати, щоб не знизилась температура) і викласти на нього чорницю з цукром. Зверху покласти чорницю, що залишилася і посипати ще 1 ст.л. цукру.

  • 13

    Для заливки з'єднати яйця, що залишилися, сметану, цукор, ванільний цукор, додати крохмаль і збити до однорідності.

  • 14

    Цією масою залити чорницю.

  • 15

    Продовжити запікати пиріг при 200°С ще близько 15-20 хвилин. Трохи остудити готовий пиріг, щоб начинка добре застигла і подавати.