Справжній плов у своєму класичному уявленні – ситна страва з рису і шматочків м'яса, приготована в казанку. Існує багато різновидів плову, проте незмінним залишається одне, плов складається з двох обов'язкових частин: зірвака – основи плову, що представляє м'ясний гарнір з овочами, і власне розсипчастого рису. Наваристий зірвак гарантує успіх страви. Сьогодні пропонуємо Вам спробувати оригінальну версію традиційного середньоазіатського плову – плов з грибами та кедровими горішками. Слід зазначити: з великої різноманітності рисової крупи краще використовувати девзіру – великий азіатський рис солодкуватий на смак, що виростає в Ферганській долині і виведений спеціально для цієї мети.
У каструлі доведіть бульйон до кипіння, зменшіть вогонь і зберігайте бульйон гарячим.
Тим часом, розігрійте великий сотейник на середньому вогні і обсмажте горішки до золотистого кольору, помішуючи. Перекладіть на тарілку.
Поверніть сотейник на вогонь і, не додаючи олії, обсмажте дрібно нарізані гриби. Обсмажте, поки гриби не почнуть підрум'янюватися. Перекладіть до горіхів.
У сотейник додайте 1 ложку оливкової олії і насипте рис. Перемішайте і обсмажте до золотистого кольору, помішуючи, приблизно хвилину. Додайте дрібно нарізану цибулю і обсмажте ще хвилину. Додайте горішки та гриби, перемішайте і зніміть з вогню.
Обережно перекладіть суміш з рисом в гарячий бульйон, додайте сіль і перець. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь, накрийте кришкою і варіть до готовності рису. Зніміть з вогню і, не відкриваючи, залиште на 10 хвилин.
Додайте решту олії і петрушку.
Додайте сіль і перець. Добре перемішайте і подавайте.