Португальські вершкові тістечка
Кількість порцій - 6
Час приготування - 1 г 10 хв

Португальські вершкові тістечка

Португальські тістечка під назвою pastel de nata надзвичайно популярні не тільки у себе на батьківщині, але й у Канаді, Австралії, Люксембурзі, Франції, США - завдяки іммігрантам з Португалії, які привозили з собою улюблений рецепт. За переказами, ці тістечка винайшли католицькі ченці. Справа в тому, що в Середні століття найбільше яєць вироблялося в монастирських господарствах - білки використовували у виноробстві для виробництва знаменитого порто, а також для накрохмалювання чернечих одягів. А з жовтків - не пропадати ж добру! - монахи навчилися готувати всяку смакоту. Зокрема, і такі чудові тістечка.

Інгредієнти

  • Борошно - 240 г
  • Вершкове масло - 100 г
  • Сіль - дрібка
  • Яйця - 4 шт.
  • Цукрова пудра - 50 г
  • Вершки (будь-якої жирності) - 350 мл
  • Цукор - 75 г
  • Ванілін - дрібка

Етапи приготування

  • 01

    Борошно (200 г) просійте в широку миску.

  • 02

    Додайте сіль і масло і все порубати ножем у дрібну крихту.

  • 03

    Влийте 5 ст.л. крижаної води і швидко замісіть м'яке тісто. Скачайте його ковбаскою і розріжте на 6 шматочків.

  • 04

    Кожну частину розкачайте в коло і викладіть в порційні формочки для кексів. Поставте на 30 хвилин у холодильник.

  • 05

    Тим часом духовку нагрійте до 250°C.

  • 06

    Для крему білки відокремте від жовтків (білки нам не знадобляться). Жовтки розітріть в каструльці з цукровою пудрою і рештою борошна.

  • 07

    Вершки з цукром і ваніліном доведіть до кипіння. Вершки трохи остудіть і влийте, швидко помішуючи, в жовткову суміш.

  • 08

    Коли маса стане однорідною, знову поставте каструльку на повільний вогонь і проваріть до загустіння. Трохи остудіть.

  • 09

    Формочки з тістом дістаньте з холодильника і заповніть отриманим кремом на 2/3 висоти. Поставте в розігріту духовку і випікайте приблизно 15-20 хвилин.

  • 10

    Готові тістечка при подачі можна посипати цукровою пудрою і корицею.