Для приготування страви за даним рецептом бажано використовувати рис басматі. Пряний рис з фісташками - неймовірно ароматне блюдо, адже до його складу входять тропічний апельсин, ніжна курага, вишуканий кардамон, пряна кориця, терпка м'ята і фісташки, з їх тонким смаком і запахом. Деякі господині додають до рису чорнослив або родзинки для солоду, а замість фісташок кладуть волоські горіхи. Пряний рис з фісташками одночасно і ситне, і корисне блюдо. Фісташки мають підвищену калорійність і високий вміст мінеральних речовин, вітамінів і амінокислот. Пряний рис подають як гарнір до м'яса або як самостійну страву, а також готують під час посту.
Рис промити і обсушити. У глибоку сковороду налити 1 ст. л. масла і обсмажити рис протягом 3-х хвилин, безперервно помішуючи.
Влити 1 склянку води (кімнатної температури), додати кардамон, чорний перець і сіль за смаком, перемішати і дати закипіти.
Варити рис під кришкою протягом 20 хвилин майже до повного випаровування води.
Фісташки очистити від шкаралупи і обсмажити в розігрітій до 180°С духовці 7 хвилин. Остудити і крупно порубати.
На дрібній тертці зняти цедру апельсина, видавати сік.
У гарячий рис додати порізану курагу, цедру апельсина і його сік, корицю, фісташки - перемішати і дати настоятися хвилин 10.
Порубати м'яту, гарненько перемішати разом з рисом і подавати.