Якщо ви сьогодні захотіли суші, але вегетаріанські, тобто без ікри і риби, то сміливо можете готувати суші шиітаке. Вони також відмінно впишуться на ваш сьогоднішній вечірній стіл, якщо, наприклад, ви дотримуєтеся посту. Отже, вам не буде потрібно в цій страві риба, але зате вам потрібні будуть гриби шиїтаке. Незважаючи на відсутність в суші риби, страва принесе для вашого організму чимало користі. Так як шиітаке - це дуже корисні гриби і можуть вживатися не тільки в їжу, але і в якості ліків від хвороб верхніх дихальних шляхів, хвороб печінки, знемоги і слабкості, а також для підвищення життєвої сили. Роли шиітаке наситять ваш організм необхідними корисними речовинами і стануть справжнім сюрпризом для ваших близьких.
Для приготування ролів взяти рис, листи норі, сушені гриби сіїтаке, соєвий соус.
Сіїтаке залити окропом і залишити настоюватися 1 годину.
Потім воду злити, залити гриби новою водою і варити 1 годину на повільному вогні після закипання.
Гриби остудити, зрізати ніжки, а шляпки нарізати соломкою.
Розігріти 2-3 столові ложки соєвого соусу і обсмажити гриби 2-3 хвилини, додати за смаком чорного меленого перцю і постійно помішувати.
Промитий під проточною водою рис, залити 350 мл. холодної води, довести до кипіння на великому вогні, потім накрити кришкою і варити 12 хвилин.
Після того як рис зварився, дати йому настоятися під кришкою ще 10 хвилин.
Приготувати заправку для рису: з'єднати по 2 чайні ложки рисового оцету, теплої води та цукру. Все добре перемішати, до розчинення цукру.
У готовий гарячий рис влити заправку, добре все перемішати і остудити.
Листи норі розрізати навпіл. Розподілити рис на половині норі рівномірним шаром товщиною приблизно 1 см.
Потім викласти порізані сіїтаке.
Акуратно і максимально щільно загорнути рулет. На виході із зазначеної кількості виходить 7-8 ролів.
Готові роли залишити полежати швом вниз протягом 5 хвилин.
Кожен рол розрізати на 6 рівних частин. Подавати роли з соєвим соусом, маринованим імбирем і васабі.