Домашня випічка хороша тим, що можна придумувати найрізноманітніші комбінації інгредієнтів, вносити щось своє і робити все саме так, як подобається вам. А ще можна навіть придумувати нові рецепти. Як, наприклад, житньо -пшеничний хліб. У ньому відмінно поєдналися і пшениця, і жито, і соняшникове насіння. Все разом - це відмінний смачний і ситний хліб, якого ви не знайдете на прилавках магазинів. Але це й на краще. Напевно, ваші рідні це оцінять, і тоді вже буде абсолютно неважливо, що приготування такого хліба займає чимало часу і сил. Ви отримаєте максимум задоволення від такої, здавалося б, звичайнсінької їжі .
Суміш лляного і соняшникового насіння з пшеничними зернами залити 1 склянкою киплячої води на 2 години, потім відкинути на сито, обсушити, настій зберегти. Нагріти молоко до 37-40°С, покласти дріжджі, 3 ст. л. борошна і 1 ст. л. цукру, перемішати, залишити на 15 хв.
Змішати у великій мисці все насіння, житнє борошно, цукор, сіль і 2 склянки пшеничного борошна. Влити молоко з дріжджами, патоку або мед і настій від насіння, перемішати. Додати розтоплений свинний жир або вершкове масло, ще раз перемішати.
Потроху всипати решту борошна, постійно вимішуючи. Коли тісто стане однорідним, перекласти на присипану борошном поверхню і місити 10 хв.
Покласти тісто в чисту миску, накрити плівкою і залишити в теплому місці підходити на 1,5 години.
Розділити тісто на 4 частини, сформувати круглі булки, укласти на деко (застелене пергаментом і присипане борошном) подалі один від одного, дати піднятися, 1 годину.
Розігріти духовку до 220°С. Надсікти верхівку кожної булки дуже гострим ножем хрест-навхрест і поставити в духовку. Через 5 хв. зменшити температуру духовки до 170°С і випікати 40 хв. Остудити в деко 10 хв. і змастити вершковим маслом. Повністю охолодити, тонко нарізати.