Нут - це турецький горох з трохи горіховим присмаком. На жаль, дуже мало людей в країнах СНД його вживають в свій раціон (хоча у вегетаріанців він користується великою популярністю), на відміну від Європи і США. Адже нут містить величезну кількість важливих нашому організму вітамінів (А, С, В1, РР) і макроелементів (особливо калію). А кількість білка в 100 грамах нуту не поступається кількості, яка міститься в червоному м'ясі. З нуту готуються гарніри, вегетаріанські або пісні котлети, закуски і салати. Як приклад - рецепт нижче наведеного салату. Він з розряду тих, які можна вживати як окрему страву, адже салат дуже ситний і додасть вам енергії на тривалий час.
Нут відварити до м'якості близько години (попередньо краще замочити на кілька годин). Помідори помити і розрізати на половинки. Огірки помити і нарізати кубиками.
М'яту помити, просушити і подрібнити. Всі інгредієнти з'єднати. Додати оливкову олію, сіль, перець і перемішати салат.