Шакшука – яєчня на ізраїльський манер. Страва складається з власне яєць і матбухи – соковитої овочевої «подушки» з томатів (або томатного соусу), перців різних сортів, цибулі та пряних спецій. Вважається, що шакшука була привезена марокканськими, алжирськими і туніськими вихідцями до Ізраїлю. Незабаром ці ласощі стали улюбленою національною стравою. Для приготування шакшуки яйця повинні бути найсвіжіші, а томати – соковиті і стиглі. Смажиться справжня шакшука виключно в оливковій олії. Ізраїльтяни не рекомендують перекладати страву на тарілку, інакше вона втратить свій смак. Цей типовий сніданок в Ізраїлі за традицією подають з питою або хлібним коржем. Просто, швидко і смачно.
Нагріти сковороду з оливковою олією. Цибулю, перець і часник дрібно нарізати. Дрібно нарізану цибулю і перець, помішуючи, готувати 6 хвилин.
Додати нарізаний часник, кмин, паприку і готувати 2 хвилини. Томати разом із соком додати в сковороду. Влити 1/2 склянки води і тушкувати на повільному вогні, помішуючи, 15 хвилин.
Посолити. Вбити яйця, щоб вони рівномірно закрили соус. Закрити кришкою на 5 хвилин. Потім акуратно ложкою від'єднати білки і змішати з овочами, щоб не зачепити жовтки. Посипати фетою. Подавати з пітою.