Листкове бездріжджове тісто
Кількість порцій - 5
Час приготування - 3 г

Листкове бездріжджове тісто

Листкове бездріжджове тісто стане хорошим помічником на кухні будь-якій господині. Воно стане в нагоді дамам, які стежать за фігурою, але при цьому не можуть відмовитися від хліба. З нього ви можете спекти слойки, які оцінять найзавзятіші гурмани. Адже ви можете просто намазати їх хумусом, сирною намазкою або джемом - і на вашому столі з'явиться чудова закуска. Різні пироги, піца, хрусткі пиріжки, закуски до пива і, навіть, торти - все це може стати апетитним результатом листкового тіста. А головне - ви самі його приготуєте і будете впевнені в тому, що їсте. Не бійтеся його готувати, адже це тільки на перший погляд тісто здається місією нездійсненною.

Інгредієнти

  • Мука - 2 ст.
  • Масло - 150 г.
  • Вода - 0,5 ст.
  • Яєчний жовток - 1 шт.
  • Сіль - на кінчику ножа
  • Горілка - 1 ст. л.

Етапи приготування

  • 01

    Масло перемішати з 3 столовими ложками борошна, сформувати з нього плаский прямокутник і охолодити.

  • 02

    Просіяти борошно в миску, зробити в середині лунку. Підлити в борошно воду, додати сіль, яєчний жовток і горілку. Замісити тісто.

  • 03

    Не вимішувати тісто дуже інтенсивно. Інтенсивне вимішування тіста викликає набухання клейковини борошна і тісто стає пластичним і еластичним, що у разі листкового тіста дуже небажано.

  • 04

    Для того щоб замішане тісто втратило придбану під час замісу пластичність, загорнути тісто в харчову плівку і покласти в холодильник, як мінімум на 30 хвилин.

  • 05

    Розкачати тісто в довгастий пласт, на середину його покласти підготовлене масло. Накрити масло харчовою плівкою і розкачати вздовж довгого зрізу тіста.

  • 06

    Зняти з масла харчову плівку і скласти тісто таким чином, щоб повністю накрити розкатане масло.

  • 07

    Зрізати надлишки тіста з вільних кінців згорнутого тістового пласта. Один з країв тіста заліпити, другий край залишити вільним. Скласти розкачане тісто в потрійне складання. Для цього скласти відкриті зрізи тіста до середини, а потім скласти навпіл.

  • 08

    Покласти складене тісто відкритими кінцями на себе і розкачати до початкової довжини.

  • 09

    Розкочувати тільки в одному напрямку, від середини до центру і від країв до середини. Сильно не тиснути на качалку, щоб не порвати тісто. Розкачане тісто скласти в 2 складання (на три рівні частини). Накрити складений пласт харчовою плівкою і покласти в холодильник на 20 - 30 хвилин. Після цього дістати охолоджене тісто і знову розкачати до початкової довжини, знову скласти і знову накрити плівкою і відправити в холодильник на 20 - 30 хвилин. Таким чином зробити 6 подвійних складань.