Ми стали кращими
Icon
Спробуйте новий дизайн, що став чистішим та кращим, а також був адаптованим для мобільних пристроїв
Спробувати новий дизайн
Час до закриття найближчого вікна доставки Рус Укр Eng
Головна Рецепти › Торт "Повітряний замок"
Торт "Повітряний замок"

Торт "Повітряний замок"

Не дарма торт назвали саме "Повітряним замком"! Тут і легке безе, і волоські горіхи, які можна замінити на будь-які інші, і варення, з яким так само можна експериментувати. Прикрасити торт тими ж горішками чи шоколадом - тут вже вам вирішувати. Варто тільки увімкнути трохи фантазії і наповнити торт саме такою начинкою, яка до душі вам і вашим близьким. Скуштувавши цей торт, ви неначе опинитесь в хмарах, в повітрі. Наче в повітряному замку ...

Кількість порцій 10
Час приготування 230 хв

  1. 1. Яйця — 10 шт.
  2. 2. Цукор — 2 склянки
  3. 3. Борошно пшеничне — 1 склянка
  4. 4. Ванільний цукор — 2 ч.л.
  5. 5. Варення — 3 ст.л
  6. 6. Коньяк — 1 ст.л
  7. 7. Вершкове масло — 200 г + ще трохи для змазування форми
  8. 8. Варене згущене молоко — 1 банка
  9. 9. Гіркий шоколад — 100 г
  10. 10. Волоські горіхи — 100 г

Етапи готування

  1. Спочатку треба приготувати бісквіт - його необхідно спекти за день до виготовлення торта. Духовку розігріти до 180°C. Борошно два рази просяти через сито.

  2. У 6-ти яєць відокремити білки від жовтків. Білки покласти в холодильник. Жовтки збити з половиною склянки цукру доки вони не побіліють.

  3. Охолоджені білки збити міксером на низькій швидкості до утворення легкої піни, потім збільшити швидкість і збити їх до стійкої піни, тонкою цівкою всипати ще половину склянки цукру.

  4. Збиті білки акуратно з'єднати з жовтками, потім всипати борошно і все обережно перемішати.

  5. Форму для торта змастити вершковим маслом і влити тісто. Випікати бісквіт в розігрітій духовці близько 35 хвилин. Готовий бісквіт потрібно витримати 8-12 годин, накривши його рушником. Після витримки розрізати бісквіт горизонтально на два коржі.

  6. Потім приготувати сироп для коржів. Варення з'єднати з 1 ст.л. кип'яченої води, перемішати і злегка підігріти. Потім дати сиропу охолонути (він не повинен бути занадто гарячим) і влити коньяк. Все добре перемішати і рідиною, що вийшла змастити внутрішню поверхню коржів.

  7. Для випічки безе розігріти духовку до 90°C. У решті яєць відокремити білки від жовтків (жовтки не знадобляться). Білки трохи охолодити і почати збивання, спочатку на низькій швидкості міксера, а після появи більш-менш стійкої піни - на високій, в кінці збивання поступово насипати тонкою цівкою по частинах цукор, що залишився (1 склянка) і ванільний цукор. Добре збиті білки не випливають з миски, навіть якщо ви переверне її.

  8. Противень застелити пергаментовим папером або змастити вершковим маслом і розставити на нього невеликі безе - можна за допомогою кондитерського мішка, можна просто викласти їх десертною ложкою.

  9. Випікати безе в розігрітій духовці близько 2 - 2,5 годин - вони повинні добре підсохнути і стати розсипчастими, але при цьому лише трохи змінити колір.

  10. Для крему вершкове масло залишити при кімнатній температурі для розм'якшення. Коли воно стане досить м'яким, збити його міксером і потім, поступово, не припиняючи збивання, ввести варене згущене молоко. Продовжувати збивання, поки маса не стане однорідною і досить пишною.

  11. Тепер необхідно зробити торт. Для цього на один з коржів нанести шар крему, на крем викласти шар безе (кілька безе залишити для прикраси). Для того, щоб між ними не було прогалин, кілька безе розламати на великі шматочки і заповнити ними порожні місця.

  12. Шар безе покрити кремом, залишивши небагато для обробки. Підрівняти боки торта і покрити їх кремом. На поверхні торта розклсти безе для прикраси.

  13. Волоські горіхи порізати не дуже дрібно (в цьому рецепті можна використовувати будь-які горіхи за смаком, також дуже вдалий варіант - мигдальні пелюстки). Покрити горіховою крихтою або мигдальними пелюстками стінки торта.

  14. Шоколад розламати на шматочки і розтопити на водяній бані. Можна покрити всю верхню поверхню торта шоколадом, а можна наповнити ним кондитерський шприц або просто поліетиленовий мішечок, відрізавши один куточок, і нанести на торт візерунки.