Прославлена угорська страва свою популярність завоювала недарма. Справа не тільки в її багатому, пряному, насиченому смаку, але ще і в тому, що гуляш - універсальний кулінарний витвір: це начебто і суп, але в той же час і друге. За переказами його винайшли угорські пастухи, які готували їжу під відкритим небом - в чавунці на свинячому салі обсмажували м'ясо, а після поступово додавали овочі - виходила ситна, навариста страва. До речі, густоту вашого гуляшу ви можете регулювати на свій смак, підливаючи воду, щоб він був більш рідким і схожим на суп, або ж, навпаки, зменшивши кількість води (при бажанні можна додати і трохи борошна до бульйону). І останнє: якщо ви утрималися (що важко!) і не з'їли весь гуляш відразу, на наступний день, настоявшись, він буде ще смачніший.
Сало наріжте і розтопіть його в глибокій товстодонній каструлі або сотейнику.
Цибулю дрібно наріжте і покладіть в розігріте сало. Трохи посоліть і обсмажте до м'якості.
Додайте паприку, перемішайте і зніміть каструлю з вогню.
М'ясо промийте, обсушіть і наріжте невеликими кубиками зі стороною приблизно 1 см.
На сковороді розігрійте трохи рослинної олії і порціями обсмажте в ній м'ясо, щоб підрум'янилося. Обсмажене м'ясо викладіть в каструлю до цибулі.
Часник подрібніть або пропустіть через прес. Додайте часник і кмин в каструлю з м'ясом. Залийте все такою кількістю води або бульйону, щоб м'ясо не варилося, а тушкувалось в невеликій кількості рідини. Накрийте кришкою і, періодично помішуючи, готуйте на слабкому вогні приблизно 1-1,5 години. Час від часу додавайте рідини.
Тим часом підготуйте овочі. Солодкий перець очистіть від насіння і наріжте кубиками зі стороною приблизно 1 см, помідори наріжте таким же чином. Картопля очистіть і наріжте кубиками такого ж розміру.
Коли м'ясо буде практично готове і в каструлі залишиться мало рідини, введіть картоплю і обсмажте її з м'ясом приблизно 3-5 хвилин, посоліть.
Слідом додайте нарізані овочі і томатну пасту.
Влийте бульйон або воду так, щоб рідина тільки покривала вміст каструлі. Доведіть все до кипіння, після накрийте кришкою, зменшіть вогонь і варіть ще приблизно 15 хвилин (до готовності картоплі). Потім зніміть каструлю з вогню і дайте гуляшу настоятися ще не менше 10 хвилин. Подавайте гарячим!