Угорський гуляш
Кількість порцій - 4
Час приготування - 2 г

Угорський гуляш

Прославлена угорська страва свою популярність завоювала недарма. Справа не тільки в її багатому, пряному, насиченому смаку, але ще і в тому, що гуляш - універсальний кулінарний витвір: це начебто і суп, але в той же час і друге. За переказами його винайшли угорські пастухи, які готували їжу під відкритим небом - в чавунці на свинячому салі обсмажували м'ясо, а після поступово додавали овочі - виходила ситна, навариста страва. До речі, густоту вашого гуляшу ви можете регулювати на свій смак, підливаючи воду, щоб він був більш рідким і схожим на суп, або ж, навпаки, зменшивши кількість води (при бажанні можна додати і трохи борошна до бульйону). І останнє: якщо ви утрималися (що важко!) і не з'їли весь гуляш відразу, на наступний день, настоявшись, він буде ще смачніший.

Інгредієнти

  • Яловичина - 400-500 г
  • Цибуля - 1 велика цибулина
  • Картопля - 3-4 шт.
  • Солодкий перець (червоний) - 1-2 шт.
  • Помідори - 2 шт.
  • Часник - 2 зубчики
  • Томатна паста - 1 ч.л.
  • Бульйон (кістковий) або вода - 800 мл
  • Мелена паприка - 1 ст.л.
  • Сало - 50 г
  • Рослинна олія для смаження - 2 ст.л.
  • Кмин - дрібка
  • Сіль - за смаком

Етапи приготування

  • 01

    Сало наріжте і розтопіть його в глибокій товстодонній каструлі або сотейнику.

  • 02

    Цибулю дрібно наріжте і покладіть в розігріте сало. Трохи посоліть і обсмажте до м'якості.

  • 03

    Додайте  паприку, перемішайте і зніміть каструлю з вогню.

  • 04

    М'ясо промийте, обсушіть і наріжте невеликими кубиками зі стороною приблизно 1 см.

  • 05

    На сковороді розігрійте трохи рослинної олії і порціями обсмажте в ній м'ясо, щоб підрум'янилося. Обсмажене м'ясо викладіть в каструлю до цибулі.

  • 06

    Часник подрібніть або пропустіть через прес. Додайте часник і кмин в каструлю з м'ясом. Залийте все такою кількістю води або бульйону, щоб м'ясо не варилося, а тушкувалось в невеликій кількості рідини. Накрийте кришкою і, періодично помішуючи, готуйте на слабкому вогні приблизно 1-1,5 години. Час від часу додавайте рідини.

  • 07

    Тим часом підготуйте овочі. Солодкий перець очистіть від насіння і наріжте кубиками зі стороною приблизно 1 см, помідори наріжте таким же чином. Картопля очистіть і наріжте кубиками такого ж розміру.

  • 08

    Коли м'ясо буде практично готове і в каструлі залишиться мало рідини, введіть картоплю і обсмажте її з м'ясом приблизно 3-5 хвилин, посоліть.

  • 09

    Слідом додайте нарізані овочі і томатну пасту.

  • 10

    Влийте бульйон або воду так, щоб рідина тільки покривала вміст каструлі. Доведіть все до кипіння, після накрийте кришкою, зменшіть вогонь і варіть ще приблизно 15 хвилин (до готовності картоплі). Потім зніміть каструлю з вогню і дайте гуляшу настоятися ще не менше 10 хвилин. Подавайте гарячим!