Пастітсіо, макаронна запіканка з м'ясним фаршем, вважається грецьким національним блюдом. Варіантів грецької запіканки з макаронів і фаршу - безліч, але основний склад незмінний: великі порожнисті макаронні вироби, м'ясний фарш і білий соус. Фарш бажано брати телячий, пармезан можна замінити іншим твердим сиром, але не дуже солоним. Блюдо може бути повсякденним, а також цілком доречним і на святковому столі, тому що смак виходить дуже оригінальний і на вигляд ефектно. Оскільки Пастітсіо - страва дуже калорійна, краще її подавати з легким зеленим салатом. Один великий шматок Пастітсіо може містити в собі стільки ж калорій, скільки і цілий ситний обід.
Макарони відварити, але так, щоб вони залишилися трохи твердими.
Помідори і зелений перець нарізати кубиками.
Обсмажити на сковороді фарш, постійно розбиваючи грудочки лопаткою, потім додати помідори і перець. Посолити і поперчити і тушкувати так протягом 5-7 хвилин.
Змастити маслом форму для випікання. Потім покласти в неї половину пасти. Розрівняти поверхню.
Зверху пасти викласти м'ясну начинку, а зверху викласти пасту, що залишилася.
Для соусу потрібно: збити яйця, змішати їх з вершками і тертим мускатним горіхом.
Далі рівномірно залити соусом всю запіканку, зверху засипати її тертим пармезаном.
Форму поставити в розігріту до 180°С духовку і запікати пастітсіо протягом 30 хвилин. Готову запіканку вийняти з духовки і дати постояти ще 15 хвилин. І можна подавати страву до столу.