Раки смажені
Кількість порцій - 5
Час приготування - 1 г

Раки смажені

Ще з княжих часів на Київській Русі раки були представлені в харчовому раціоні. Причому навіть у царському. По-перше, цьому сприяли природні умови на Русі, адже, землі Русі, а зараз України, Росії, Білорусії повні річок. По-друге, ще тоді люди помітили харчову цінність раків. До складу м'яса раків входять фосфор, кальцій, залізо, кобальт, калій, магній, фолієва кислота, сірка. У раках є вітаміни групи В, С, D, Е, K. При цьому всьому калорійність м'яса раків становить приблизно 80 калорій на 100 г. Зараз в умовах браку йоду раки варто їсти всім - в них дуже багато йоду. Подавайте до столу раки смажені з соусом, прикрасивши зеленню кропу, петрушки і скибочками лимона.

Інгредієнти

  • Раки - 20 шт.
  • Соус соєвий - 60 мл.
  • Помідор - 6 шт.
  • Зубчик часнику - 4 шт.
  • Перець червоний мелений - 4 г.
  • Олія - 100 мл.
  • Перець солодкий - 2 шт.
  • Перець гострий - 5 шт.
  • Томатна паста - 30 г.
  • М'ясний бульйон - 300 г.
  • Коричневий цукор - 5 г.
  • Орегано - 5 г.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Оцет винний темний - 20 мл.
  • Цукор білий - 10 г.
  • Петрушка (гілочка) - 1 шт.
  • Оливкова олія - 20 мл.
  • Сіль морська - 5 г.

Етапи приготування

  • 01

    Раків ретельно промити під холодною водою, видалити стравохід.

  • 02

    Тепер потрібно приготувати соус "Чілі". Для цього духовку увімкнути на 200ºС. Нарізати помідори (2 шт.), викласти на деко та додати перець солодкий цілий, зубчики часнику (2 шт.). Запікати протягом години. Перці витягнути з форми та помістити в пакет. Помідори почистити від плівки. Перець чилі (4 шт.) необхідно замочити на 20 хвилин. Із солодкого перцю з пакету зняти шкірку та подрібнити його за допомогою блендеру. З перцю чилі прибрати насіння та нарізати на шматочки, змішати із солодким перцем. За допомогою комбайну перемішати помідори без шкірочки, томатну пасту, орегано, цукор та бульйон. Додати перці та прокип’ятити суміш в окремому посуді. Після закипання соусу тушкувати 15 хвилин на маленькому вогні, поки маса не увариться вдвічі.

  • 03

    Далі потрібно приготувати соус Табаско. Для цього взяти помідори (4 шт.), часник (2 зубчика), цибулю, гострий перець (5 г.), олію оливкову, оцет та спеції. Гострий перець дрібно порізати (1 шт.), під струменем води видалити насіння. Потім залити перець 150 мл. окропу та залишити на 30 хвилин. Помідори, цибулю, часник та петрушку порізати. Завантажити в чашу блендеру та подрібнити все в пюре. З перців злити рідину, залишити приблизно 4 столові ложки. Покласти перці в чашу блендеру та подрібнити. В розігріту на сковороді олію, влити пюре, додати до нього сіль морську (5 г.), білий цукор, винний оцет, перемішати та уварювати суміш до отримання консистенції рідкого соусу. Готовий соус охолодити.

  • 04

    В глибоку сковорідку налити соус "Чилі"» (150 мл.), соус Табаско (10 мл.), соєвий соус, додати подрібнений часник (2 шт.), перець червоний мелений та олію. Суміш довести до кипіння, опустити туди раків та смажити їх протягом 5-7 хвилин.