Тістечка "Пташине молоко"
Кількість порцій - 6
Час приготування - 2 г 30 хв

Тістечка "Пташине молоко"

Вчені-орнітологи довели, що пташине молоко насправді існує і по виду нагадує рідкий сир, яким птахи вигодовують своїх дитинчат в перший місяць життя. Правда, всього у декількох видів птахів - щоглів, голубів, імператорських пінгвінів і фламінго. Недарма в народі цей вираз означає достаток і благополуччя. У часи тотального дефіциту назва була вибрана для смачних і вишуканих цукерок, тортів і тістечок. Пропонуємо вам створити достаток у своєму домі, приготувавши тістечка "Пташине молоко" за нашим чудовим рецептом. Робити їх хоч і довго, але зовсім нескладно і під силу навіть недосвіченій господині. Тістечка виходять приголомшливо смачні з ніжним бісквітом, повітряним двошаровим суфле: зі смаком какао і незвичайною кислинкою із шматочками чорниці та ароматом лимона, покриті тонким оксамитовим шаром шоколаду. Пальчики оближеш!

Інгредієнти

  • Яйця - 5 шт.
  • Цукор - 1.5 ст.
  • Борошно - 1/2-2/3 ст.
  • Сода - 0,5 ч. л.
  • Рослинна олія - 0.5 - 1 ст. л.
  • Сік лимона - 0,5 шт.
  • Желатин - 1 ст. л.  (з гіркою)
  • Чорничне варення - 2 ст. л.
  • Молочний шоколад - 1/2 плитки
  • Шоколад чорний - 150 г.
  • Вершки малої жирності (10-15%) - 125 мл.
  • Вода - 0,5 ст.

Етапи приготування

  • 01

    Приготувати бісквіт. Білки (2 шт.) Збити міксером в міцну піну.

  • 02

    Потім потроху додавати цукор і ванільний цукор, і збивати до тих пір, поки цукор не розчиниться.

  • 03

    Жовтки (2 шт.) Трохи збити міксером. Додати їх до білкової маси. Перемішати.

  • 04

    Потім поступово додавати просіяне борошно з содою. Заважати лопаткою знизу вгору до однорідного стану.

  • 05

    Форму роз'ємну змастити олією і застелити папером. Викласти тісто. Розрівняти.

  • 06

    Випікати в попередньо розігрітій до 180°С духовці до готовності. Перші 20 хвилин не заглядати в духовку! Готовність перевіряти сірником.

  • 07

    Приготувати формочки. Стаканчиком, щоб його окружність збігалася з окружністю форми, вирізати 6 кружечків з готового тіста.

  • 08

    Бісквіт покласти у формочки (можна для кексів), з паперу зробити бортики. Білий аркуш формату А4 скласти уздовж 2 рази і розрізати на смужки. Готові бортики поставити в формочки (кінці можна скріпити скріпкою, якщо сильно розходяться).

  • 09

    Приготувати суфле. Желатин залити невеликою кількістю води (приблизно 0,5 склянки). Дати набрякнути.

  • 10

    Потім підігріти його на вогні до розчинення (не кип'ятити!), постійно помішуючи. Охолодити до кімнатної температури.

  • 11

    Білки (3 шт.) збити з додаванням цукру (2/3 ст.) і лимонним соком до стійких піків.

  • 12

    Додати охолоджений желатин. Перемішати вінчиком.

  • 13

    Заповнити білим суфле до країв дві формочки (суфле налити на бісквіт). Поставити в морозилку.

  • 14

    Суфле, що залишилось, розділити на 2 частини. В одну додати чорничне варення. Перемішати до однорідного стану. Заповнити ним 2 формочки. Поставити в морозилку.

  • 15

    В іншу частину додати приблизно половинку плитки розтопленого на паровій бані молочного шоколаду (можна навіть з горішками). Перемішати до однорідного стану, заповнити ним останні 2 формочки.

  • 16

    Залишити в морозилці на 20-30 хвилин, поки суфле добре не застигне.

  • 17

    Приготувати шоколадну глазур (за бажанням). Чорний шоколад розламати на шматочки, помістити в каструлю або іншу ємність і поставити на водяну баню.

  • 18

    Додати вершки і готувати, постійно помішуючи, поки шоколад не розтопиться і не з'єднатися з вершками. Головне - довести масу до однорідного стану.

  • 19

    Потім глазур слід остудити. Як тільки вона стане більш тягучою, використовувати для прикраси.

  • 20

    З шоколаду можна зробити медальки для прикраси (шоколад розтопити, вилити медальки (або будь-які фігурки), дати застигнути. Прикраса готова.