Айва - це не тільки смачний фрукт, яким можна поласувати в літній час. Вона володіє хорошими фармакологічними властивостями, наприклад, має загальнозміцнюючий ефект. Її приймають під час застуди, як хороший засіб від кашлю. Та й взагалі, це дуже смачна ягода. А щоб можна було поласувати нею не тільки в сезон, коли айва достигає, пропонуємо вам рецепт, як смачно в ванільному сиропі приготувати айву. Її можна закатати в банки як варення і зберігати для зручного випадку. Варення виходить і смачним, і корисним одночасною Можна змащувати таким варенням із айви грінки, наприклад, на сніданок, додавати як сироп в чай або ж просто їсти ложкою.
У каструлю покласти ваніль, перець, цукор, цедру лимона і воду. Варити на середньому вогні і помішувати, поки цукор не розчиниться, потім знизити вогонь і варити 5 хвилин.
За цей час помити айву, очистити, видалити серцевину і розрізати на четвертинки. Опустити кожну четвертинку в сироп, щоб він повністю її накрив. Накрити каструлю кришкою і варити близько 30 хвилин на маленькому вогні.
Викласти айву в миску, а сироп продовжувати уварювати близько 10 хвилин. Об'єм сиропу має зменшитися на третину. Влити сироп до айви і дуже обережно перемішати. Викласти айву в креманки або склянки і, за бажанням, охолодити.