В скандинавських країнах традиційно прийнято додавати у випічку, будь то плюшки, бублики або печиво, пряність кардамон. Здавна її прозвали райським зерном завдяки приємному, цитрусовому смаку і високому вмісту ефірних масел. Саме тому фінська і шведська випічка відрізняються особливим ароматом. Випікати бублики необхідно до золотистої скоринки. Спечені ласощі можна полити глазур'ю з розтопленого білого шоколаду, перемішаного з тертим імбиром або корицею. Скандинавські бублики з кардамоном однаково смачні й ароматні як тільки спечені, так і холодні.
Розігріти сковороду, обсмажити коробочки кардамону протягом 1-2 хвилин, струшуючи. Витягнути насіння з коробочок, розтовкти в ступі.
Залити дріжджі з дрібкою цукру 0,25 ст. теплої води, розмішати, залишити на 5-10 хвилин.
Масло розтопити, трохи остудити.
У миску просіяти 3 ст. л. борошна, додати сіль, висівки, кардамон, перемішати. В окремій мисці змішати теплі вершки і яйця, збити. Додати дріжджі, перемішати. У центр гірки влити вершкову суміш, додати масло, перемішати.
Замісити тісто, поступово додаючи борошно, що залишилося, перекласти тісто на стіл, присипаний борошном, розім'яти тісто. Перекласти тісто в миску, посипати борошном, накрити рушником, прибрати на 2 години в тепле місце.
Тісто розділити на кілька частин, кожну скачати в ковбаску, з'єднати кінці, защипнути, щоб вийшов бублик.
Деко застелити пергаментом, змастити маслом, викласти бублики на деко. Накрити трохи вологим рушником зверху, настояти 30-40 хвилин.
Бублики змастити сумішшю збитого яйця і вершків, випікати протягом 20 хвилин в розігрітій до 180°C духовці.