Варіантів приготування нашої улюбленої національної страви не злічити. Напевно, в кожній родині є свій, коронний рецепт, який дістався у спадок від бабусі, а то й від прабабусі. Проте, поповнити кулінарну скарбничку новим рецептом не завадить і ви, можливо, теж запровадите нову кулінарну традицію. Незважаючи на безліч варіантів приготування тіста, на наш смак, для солодких вареників саме вдалим є заварне. Вареники виходять ніжними, тоненькими і по-справжньому десертними. Можна готувати їх з різними солодкими начинками, з сиром та ягодами.
Молоко налийте в каструлю, вкиньте вершкове масло, цукор (2 ст.л.), сіль. Помішуючи, доведіть все до кипіння.
Після цього зніміть каструлю з вогню і просійте до неї 1 склянку борошна. Швидко помішуючи її дерев'яною лопаткою, доведіть все до гладкої блискучої маси. Остудіть.
Жовтки відокремте від білків. Жовтки відкладіть, а білки введіть в борошняну масу і добре перемішайте все до однорідності.
Поступово просійте в тісто все борошно і вимісіть його так, щоб воно стало гладким і еластичним. Накрийте тісто і дайте трохи постояти.
Тим часом приготуйте начинку. Сир пропустіть через сито або протріть блендером.
Родзинки замочіть в окропі.
З лимона зніміть цедру.
Додайте в сир цукор, що залишився, ванільний цукор і жовтки, все добре розітріть.
Потім введіть родзинки і лимонну цедру і добре перемішайте.
Поверхню столу присипте борошном. Від тіста відокремте невелику частину і розкачайте в тонкий пласт. Склянкою виріжте кружечки.
На середину кожного кружечка покладіть приблизно 1 ч.л. начинки і затисніть по краю. Таким чином зліпіть всі вареники.
Зроблені вареники опустіть в киплячу підсолену воду і відваріть 3-5 хвилин від моменту закипання. Коли вареники спливуть - вони готові. Дістаньте їх шумівкою і подавайте з солодким соусом, вершковим маслом або сметаною.